Apr 10, 2011
Jmay

Membina wordpress theme dari “scratch”

wordpress theme from scratch

Hampir sebulan lebih jugak tidak terupdate blog neh. Sebenarnya aku tengah sibuk dengan satu projek peribadi iaitu membina wordpress theme dari “scratch”. Scratch di sini bermaksud membina wordpress theme dari peringkat design hinggalah siap proses menukarkan design tersebut menjadi satu theme yang berfungsi sepenuhnya.

Terdapat beberapa fasa dalam proses membina theme wordpress ini iaitu:

1. Design

Design theme menggunakan adobe photoshop atau pun apa2 software grafik yang bersesuaian

2. Mark up

Mark up theme kepada bentuk html. Dengan kata lain theme yang telah di design dalam bentuk grafik tadi ditukar kepada bentuk website yang statik

3. Tukar kepada bentuk CMS

Statik website tadi kemudiaanya ditukar kepada bentuk yang lebih dinamik iaitu CMS (Content Management System). Dalam kes aku ini, CMS yang digunakan adalah wordpress.

7 Comments

  • hehe, nak tengok hasil yang ko buat, aku pun tengah berminat nak mencuba2 design theme nie. cumenye takde orang nak guide lagi.. hoho..

    dan aku dpt satu vocabulary baru harinie.. CMS! dah lama guna wordpress, baru tahu harinie pasal CMS…

    • hehe..insyaAllah coming soon. da siap nnti aku share. xpe bro, aku pun baru blaja gak neh..slow2 kayuh org kata :)

  • yang gamba tu ke design? wahhhh

    • hehe..tula gmbanyer..

  • semoga berjaya buat tema tu.
    projek aku pun lebih kurang macam
    tu juga.buat tema wordpress premium.

  • membina theme dengan Wp ternyata lebih susah daripada blogger…
    them blogger yang menggunakan HTML & CSS lebih muda di rubah dan adaptasi…tanpa perlu keahlian sama sekali…

    sbb tuh I punya wp pun tak pernah update…

  • salam bro, ko boleh bagi detail x macam mana nak buat theme dari scratch, sebab aku memang minat nak buat cuma xda info, kalau ko boleh bagi aku cara step by step nak buat aku hargai

Leave a comment

wordpress stats